Biohacking

Wat is biohacking?

Het leven van een lang, gelukkig en gezond leven is iets wat vele van ons nastreven. De grote vraag is dan ook: hoe bereiken we dit?

De omstandigheden in onze moderne maatschappij van ons dagelijks leven zijn op vele manieren niet ideaal. Het is namelijk best lastig om naast onze 40+ uur (zittende) baan nog aan voldoende beweging en training te komen, gezond te kunnen koken en eten en daarnaast genoeg te slapen. Waarbij we nog niet eens hebben gelet op de kwaliteit van de slaap.

Wat als er een manier is om gezonder leven te leiden, met meer energie zonder de frustratie of tekortkomingen.

Dit is precies waar BioHackers en ik met BodyHacking naar streven.

Biohacking

Wat is Biohacking? En waarom is het belangrijk?

Er is rond deze tijd voor elk probleem wel een ‘hack’. Een simpele en discrete manier om het meeste uit je investering te halen – of dat nou tijd, geld of wat dan ook is.

Zou dat niet precies hetzelfde moeten zijn voor ons lichaam? Voor de biologie van het menselijk lichaam? Waarom zouden we niet kunnen leren om onze omstandigeden te ’tweaken’ zodat onze lichaam gezonder is, beter presteert, lekkerder voelt en jonger is dan ooit tevoren?

Dit is precies wat Biohacking wilt bereiken.

Dus wat is is Biohacking?

Biohacking is eigenlijk het constant experimenteren en bewust controleren van externe factoren, allemaal met de bedoeling om fysieke en mentale prestaties te verbeteren. Hierbij let je op wat en wanneer je eet en drinkt, wat we zien en horen & hoe je je voelt voor, tijdens en na beweging/training.

Het houdt je bezig om je externe prikkels je leiden naar een gezonder en betere versie van jezelf.

Wat zijn de voordelen van Biohacking?

Dus, wat zijn eigenlijk de holistische voordelen van biohacking? Hier som ik een aantal voordelen op waardoor je leven kan verbeteren:

 • Verbeterde cognitieve functie
 • Meer energie
 • Toegenomen productiviteit tijdens leren en werken
 • Verbeterde stemming
 • Lekkerder en meer slapen
 • Gebalanceerde hormonen
 • Minder ‘cravings’
 • Verlaagde graad van ontstekingen
 • Minder of voorkomen van ‘brain fog’
 • Langer en dus kwaliteitsvoller leven

Dit zijn maar voorbeelden, de echte voordelen van biohacking zul je zelf gaan ervaren, op zijn eigen tijd, echter: iedereen is anders en heeft zijn eigen omstandigheden. Daarom zullen de voordelen voor iedereen anders zijn die het probeert.

Voorbeelden die ik bijvoorbeeld al heb ervaren:

 1. Wim Hof-ademhalingsoefeningen helpen mij erg om erna urenlang gefocust en in flow te kunnen leren/werken waarbij mijn productiviteit duidelijk hoger is.
 2. Ik weet wat voor negatieve consequenties suiker hebben voor mijn gezondheid (via verhoogd insuline meer ontstekingen en verhoogde mate van vetopslag). Als ik op een avond meer dan 3 consumpties alcohol nuttig, heb ik de volgende dag veel meer trek (‘cravings’) in koolhydraten en zoetigheid. Door hier rekening mee te houden en bewust van te zijn kan ik de cravings voorkomen – en mocht ik een keer meer gedronken hebben, hier zo bewust van kunnen zijn dat ik de ‘will power’ heb om te zeggen tegen mezelf: “ik heb het niet nodig”.
 3. Door het regelmatig vasten (ookwel bekend als ‘intermittent fasting‘) – waarbij ik dagelijks voor 16-18 uur niks eet of drink behalve water, kruiden thee en zwarte koffie – kan ik makkelijk zonder ontbijt hardlopen, krachttrainen of werken. Ofwel ik ben niet afhankelijk van een ontbijt en verbrand dus makkelijk mijn energievoorraad die ik al heb in de vorm van vet. Hierdoor ben ik veel vrijer in wat ik moet en kan doen in de ochtend tot middag en het voelt ook nog eens fantastisch.

Je vrij en lekker voelen

Mocht dit je nou intrigeren en wil jij ook graag werken aan je eigen gezondheid, fysieke en cognitieve prestaties?  Dan kun je al met de volgende tips aan de gang als een nieuwe biohacker.

En wees maar niet bang: iedereen kan dit. Er zijn namelijk genoeg manieren, tips, producten en technieken die je kan proberen om in je dagelijks leven te implementeren. Het mooiste is nog: niks moet, alles mag.

3 Biohacking technieken voor de beginnende biohacker

1. Sluit ontstekingsbevorderende voeding uit

Voor een heel groot deel van de mensen wordt kan je niet lekker voelen of zelfs in een depressieve staat verkeren gelinkt worden aan hogere mate van ontstekingen. Sommige vormen van voeding/kookmethodes zijn bekende aanstichters van ontstekingen, zoals:

 • Suiker en ‘High fructose corn syrup’, veel zoete producten
 • Kunstmatige transvetten, veel in chips
 • Gefrituurd eten
 • De omega-6 vetten uit plantaardige/zaad-oliën, zit in alle bewerkte voedingsmiddelen
 • Producten die nitriet bevatten, veel in bewerkte vleeswaren uit de supermarkt
 • Producten met glyfosaat, zit niet geheel onlogisch veel in producten die op de een of andere manier steeds meer allergieën veroorzaken, zoals: soja, tarwe, lactose (melk-producten; normale koeien eten steeds meer graan en soja) en amandelen. Maar ook in quinoa, doperwten, mais en suiker.

Een andere manier hoe je je eetstijl kan optimaliseren is het proberen van een eliminatie dieet. Hierbij sluit je heel veel soorten voedingsmiddelen uit, waarbij je ze langzaam aan weer terug kan introduceren. Waarom zou je dit proberen? Het is zo dat vele mensen een intolerantie of zelfs een allergie hebben zonder dat ze dit doorhebben. Door het uitsluiten van bepaalde middelen en ze dan weer introduceren kan je per product of groep concluderen of ze klachten met zich mee brengen. Het carnivoor dieet is de meest extreme voorbeeld maar werkt voor een groep erg goed omdat zij blijkbaar niet (goed) tegen de natuurlijke bestrijdingsmiddelen kunnen van planten. Andere voorbeelden waar mensen niet goed tegen kunnen zijn: nachtschades (hoog in lectines), gluten uit graanproducten (hoog in gliadine) en caseine (eiwit uit melkproducten).

Als je dus een bepaald product of juist een productgroep verdenkt dat het je problemen oplevert – dit kunnen hoofdpijn, opzwellen van de buik (‘bloating’), darmproblemen of een andere klacht zijn – kan je deze juist uitsluiten en na 2 weken rust weer uitproberen. Als je binnen 4 dagen geen klachten ontwikkelt die je juist wilde voorkomen kan je het middel/de groep uitsluiten.

2. Het bijhouden van je slaap

Veel van ons krijgen niet genoeg rust. Als je minder dan 7 uur slaapt heb je al een slaaptekort, naast het effect op je gezondheid heeft het ook een negatieve invloed op je gemoedstoestand. Maar niet alleen de kwantiteit is belangrijk, de kwaliteit is van net zo groot belang.

Er zijn inmiddels al best wat manieren waarmee je je slaap kan verbeteren. De volgende tips kan je makkelijk proberen:

Investeer in het compleet donker maken van je kamer.

Licht vervuiling heeft een grote negatieve invloed op onze hormonen voor en tijdens het slapen. Op deze manier is het mogelijk dat het je slaap in de weg zit zonder dat je het doorhebt!

Als je nog geen verduisteringsgordijnen hebt  (of andere vorm van complete verduistering), dan raad ik je aan om hier in te investeren. Ze hoeven niet eens echt duur te zijn.

Verbeter je slaap hygiëne.

Slaap hygiëne is maar een populair woord voor onze slaapgewoontes. Deze gewoontes kunnen grote invloed hebben op onze slaap(kwaliteit). Dit zijn juist gave lessen voor biohackers aangezien ze hier lekker mee kunnen experimenteren. Populaire hacks zijn:

 1. Ga elke dag op dezelfde tijd naar bed en sta op op dezelfde tijd
 2. Zorg ervoor dat je minimaal 40 minuten voor het naar bed gaan geen actieve dingen meer doet. Lees bijvoorbeeld een boek waarin je kan ontspannen of iets anders waar je niet echt bij hoeft na te denken.
 3. Verminder of verwijder in die ontspanningstijd ook de hoeveelheid dat je naar een scherm kijkt.
 4. Geen koffie meer binnen 10 uur voor je naar bed gaat. En drink alcohol minimaal 2 uur voor het naar bed gaan.
 5. Probeer in bed een ademhalingsoefening zoals de 4-7-8 methode (leg ik uit in een later bericht) of mediteer.

Gebruik een slaap tracker.

Dit kan extreem veel voordelen met zich meebrengen. Zo meet deze niet alleen de duur van de slaap, maar geeft hij ook een schatting van de kwaliteit van de slaap. Daarnaast registreert hij ook of en hoeveel je wakker hebt gelegen.

Een slaap tracker app kan gratis zijn, maar ik raad je aan om een slaap tracker te kopen zoals Xiaomi Mi Band 4 of een andere wearable. Waarom? Een gevolg van vast zitten aan je mobiel via een app is dat je je mobiel op of rondom je bed nodig hebt en daardoor waarschijnlijk voor het slapen gaan en na het opstaan bezig met je mobiel bent.

Een extra functie van de bekendere slaap trackers is dat ze je kunnen wakker maken als je in een wakkerdere fase van je slaap zit, dit zorgt ervoor dat je meer energie hebt als je wakker wordt gemaakt.

3. Probeer eens binaural beats

Als je nog nooit van binaural beats hebt gehoord, dan leg ik hier uit wat het is en hoe het kan werken voor je:

Binaural beats zijn verschillende tonen/geluiden die een golf-frequentie hebben die overeenkomt met onze hersengolf-frequenties. Onze hersenen hebben namelijk meerdere frequenties waarin ze actief zijn. Zo hebben we Alfa, Beta, Theta en Delta golf-frequenties. Deze frequenties staat voor een staat van bewustzijn en alertheid.

Het gave van het luisteren naar deze binaural beats is dat ze kunnen helpen met het bereiken van de staat die je wilt. Beta-golven zijn van kritiek belang voor gefocust werk/studeren. Waar Delta-golven juist optreden tijdens een powernap of diepe slaap, door het luisteren van deze tonen en frequenties kan je juist eerder wegzakken waardoor je meer effectiviteit haalt uit een ‘powernap’ of simpelweg langer kan slapen gedurende de nacht.

Zoek maar eens naar binaural beats op youtube of spotify. En gebruik ze in je voordeel!

Veel succes met het uitproberen van de tips. Blijf mijn site volgen met meer tips, producten en technieken om aan je zelf te werken. Ook kan je je inschrijven voor mijn nieuwsbrief:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.